perjantai 11. lokakuuta 2013

Toimijaverkkoteoriaa toimimassa aka excuretki

Kuluneen viikon aikana teimme yhdessä viestinnän opiskelijakollegoideni kanssa excursiomatkan Helsinkiin. Teimme yritysvierailuja ja saimme oikeasti käsitystä siitä, mitä me isona sitten mahdollisesti teemme. Vierailujen aikana vastaan tuli jokunen hämmentävän tutun oloinen käsite vastaan, tai ainakin käsitteiden taustalla kuului rakkaan Brunomme ääni. Viesti on siis kaikunut, ainakin jotain kanavaa kautta, aina ammattilaisten käyttöön. Vaikka matkasinkin kauas normaalista treffiympäristöstämme, Jyväskylästä, Bruno pysyi mukanani. Uskollista, or what. Vaikkei silmissä, silti mielessä. Olikohan tämä sitten hyvä vai huono juttu, siitä en tiedä.

Vierailimme excullamme muutamissa eri viestintätoimistoissa ja saimme kuulla mm. uusimmista viestinnän vallitsevista trendeistä. Yhdeksi trendiksi lanseerattiin esim. viestinnän kokonaisvaltaisuutta ja laajuutta. Eri sidosryhmiä ei tulisi enää niinkään ajatella yksittäisinä vaan pikemminkin yhteen sulautuneina. Päässä aloi raksuttaa - hetkinen nyt hei, eikös tämä kuulosta aika tutulta? Ihan kun olisin lukenut jotakin vastaavaa rakkaan Brunomme teorioista, hmmh? Tapaushan alkoi olla selvä. Toimijaverkkoteoria, kuten olemme monesti jo saaneet blogistamme lukea, puoltaa nimenomaan sellaista. Aloin päässäni yhdistää lankoja järjestämiini treffeihin Brunon kanssa.

Sen lisäksi, että sidosryhmät (jos sellaisista voi enää edes puhua) ovat sulautuneet yhteen, ovat ne myös lisääntyneet, kuten Brunokin sanoo. Erilaisia toimijoita, tarpeita ja viestintäkanavia on moninkertaisesti, ja niitä kaikkia tulisi hallita. No, eipä siihen välttämättä kukaan pysty, mutta yritys on kova. Baby steps, yksi kanava kerrallaan. Laajentamalla pikkuhiljaa oppimista uusista toimijoista lienee paras tapa lähestyä kyseistä haastetta. Tulisi myös nähdä toimijat ja kanavat kokonaisvaltaisena, 360 astetta kattavana tekijänä. Ei olisi erikseen "ulkoisia sidosryhmiä" tai vaikkapa "digiviestintää". On pelkkää viestintää ja toimijoita.

Eräässä viestintätoimistossa meille luennoitseva nainen kertoi, että hän kuvitteli olevansa valmis viestinnän ammattilaisen työhön osatessaan kaikki teoriat. Toisin kävi, kuten arvata saattaa. Kaikki piti opetella tekemällä rehellisesti työtä.Teorian kuuluivat korkeintaan tietynlaisena "mantrana" tekojen taustalla. Ehkäpä juuri tämän faktan takia välini Brunoonkin ovat viilentyneet pikkuhiljaa, myönnän. Kaipaan sitä käytännön tekemistä, nähdä sen, missä Brunon teoriat laitetaan testiin. Ilmeisesti kuitenkin niin on jo tehty, joten annan Brunolle vielä mahdollisuuden. Ehkäpä hänestä voisi vielä olla hyötyä ja iloa!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti